Stichting Evenementen Commissie Lettele

Paasvuur

Het ontsteken van paasvuren op 1e of 2e paasdag vormt een eeuwenoude traditie die met name in Noord- en Oost-Nederland hoog gehouden wordt en brede belangstelling kent onder de lokale bevolking.

Ook de SECL houdt van tradities en organiseert jaarlijks een paasvuur op de Lettelese enk.
Iedereen kan in de aanloop richting Pasen op de zaterdagen het snoeihout gratis brengen waarbij overigens een vrijwillige bijdrage zeer op prijs word gesteld. Vele vrijwilligers bouwen hier samen een mooie ‘poasboake’ van.

Elk jaar wordt er met de kermis een: “Lettlenaar van het jaar” verkozen, aan deze persoon is dan ook de eer om het paasvuur aan te steken. Daarna volgen de fakkels van de kinderen van groep 8.

Op eerste paasdag rond 20.00 uur word het vuur van de paaskaars uit de kerk gehaald en worden de fakkels van groep 8 aangestoken, waarna er in een grote optocht van zowel jong als oud, allen in bezit van lampionnen, richting het paasvuur wordt gelopen. Na het ontsteken van het paasvuur is er voor iedereen gelegenheid om in de feesttent met live muziek onder het genot van een drankje het paasfeest samen te vieren. Paasvuur Lettele, een hele mooie traditie die wij nog jaren lang willen behouden.

NIEUWSARCHIEF

1 April zal hét paasvuur op de Lettelese enk weer zoveel warmte uitstralen dat je er weer een jaar tegen aan kan. Mocht je daar niet warm of koud van worden ga dan voor een koud biertje naar de nieuwe verwarmde tent van de SECL! Gratis Entree!

Op eerste paasdag rond 20.00 uur wordt het vuur van de paaskaars uit de kerk gehaald en worden de fakkels van Lettelenaar van het jaar, Diny Meijerink, en groep 8 aangestoken. Ook zijn er vanaf dan lampionnen te koop bij de ingang van de kerk. Vanaf daar zal er rond 20:15 een grote optocht van jong en oud richting de Lettelese enk gaan. Het paasvuur wordt rond 20:30 aangestoken. Dit jaar is de eer aan Diny Meijerink om het paasvuur aan te steken. Daarna volgen de fakkels van de kinderen van groep 8. Er zal deze avond ook de gelegenheid zijn om je eigen brood te bakken boven een klein open vuurtje.

Snoeihout kan 17, 24 en 31 Maart nog worden gestort. De fooienpot zal dan aanwezig zijn. Ook kan er door de weeks gestort worden, maar dan moet je eerst even contact opnemen via info@secl.nl.

Hoewel we dan niet mee doen om het grootste paasvuur van de regio te hebben gaan we zeker voor het grootste feest. Dat gaat dit jaar ook zeker goed komen met muziek van de coverband Alive en Dj Ferdy. De meeste mensen uit Lettele kennen de band Alive al wel van het Lettele Noord feest.
Alive sleept vol enthousiasme het publiek mee in een fantastische show. Nummers van onder andere Queen, Bonjovi, The Stones en alles meer worden opgezogen in een grote tornado van muziek die over het publiek heen wordt geblazen. Alive heeft voor ieder wat wils dankzij een breed repertoire met muziek uit alle tijden denkbaar en vaak in een eigen jasje, dat maakt deze band zo bijzonder.
Meld je aan bij het Facebook evenement en like onze SECL pagina!

Paasvuur Lettele, Een laaiend feest!
Tot 1 April op de Lettelese enk!

SECL

Volgende week is het zover: eieren verven, uitgebreid ontbijten, eitjes verstoppen en vooral veel paaseitjes eten. Het hoort er allemaal bij: Pasen. Voeg daaraan het Paasvuur in Lettele toe en het feest is compleet. Geen tijd? Die paaseitjes kunnen best een dagje langer in de tuin liggen, want voor het paasvuur maak je tijd!
Eerste Paasdag wordt het paasvuur aangestoken. En zoals elk jaar krijgt de Lettelenaar van het jaar de eer om de met zorg opgebouwde bult hout te ontvlammen. Dit jaar de taak van René Oosterwijk!
Maar het paasvuur in Lettele, zou het paasvuur in Lettele niet zijn als er geen feestje wordt gebouwd. Laten we eerlijk zijn; dat is in principe waar het om draait. Dat het een eeuwenoude traditie is, wat voor vruchtbaarheid zou moeten zorgen, laten we even voor wat het is. Het feestje om de poasboake heen, laten we even niet voor wat het is. De band Impuls uit Wesepe gaat daar mede voor zorgen. Een rock coverband waardoor gegarandeerd de voetjes van de vloer gaan. Dus haal de dansschoenen (laarzen voldoen) uit de kast!
Maar voordat we gaan swingen, verzamelen we bij de kerk om 19.45 op eerste paasdag. Van daaruit lopen we in een stoet van fakkels naar het paasvuur. Waarnaar de poasboake wordt aangestoken en het feest officieel begint!
Dus houd volgende week zondagavond 16 april vrij in je agenda. Dan sluiten wij vast de biertap aan, leggen de dansvloer voor je klaar, stemmen de instrumenten en gooien nog de laatste stukjes hout op de bult. Kortom: wij zijn er zo goed als klaar voor. Jij ook?

Tot volgende week zondag op de Lettelse Enk!

Om weer een mooie grote bult te hebben zijn we natuurlijk weer veel SCHOON (snoei)hout nodig.

Meer info via www.secl.nl

Verder kan er op de volgende dagen hout gebracht worden:

8 april tussen 9.00 en 16.00u

15 april van 9.00 tot 12.00u

Heeft u een grote hoeveelheid snoeihout en komt het niet uit om dit op zaterdag te brengen neem dan contact op met Jan Spikker of stuur een bericht naar ons via info@secl.nl dan kan het terrein ook doordeweeks geopend worden voor u.

Om weer een mooie grote bult te hebben zijn we natuurlijk weer veel (snoei)hout nodig.
Vanaf aanstaande zaterdag kan er weer (snoei)hout gebracht worden naar het paasvuur. Er is iemand aanwezig van 09.00 – 16.00u om u te helpen.

Verder kan er op de volgende dagen hout gebracht worden:

18 maart tussen 9.00 en 16.00u

25 maart tussen 9.00 en 16.00u

1 april tussen 9.00 en 16.00u

8 april tussen 9.00 en 16.00u

15 april van 9.00 tot 12.00u

Heeft u een grote hoeveelheid snoeihout en komt het niet uit om dit op zaterdag te brengen neem dan contact op met Jan Spikker of stuur een bericht naar ons dan kan het terrein ook doordeweeks geopend worden voor u.

Zet alvast in je agenda de data voor volgend jaar:

– 27 april 2017 Koningsdag
– 16 april paasvuur
– 4-5-6 Augustus Lettlese Karmse 2017

Heb je nog een goed idee voor één van deze activiteiten of lijkt het je leuk om te helpen laat dit dan horen.

Ook zijn we nog weer op zoek naar een thema voor de kermis. Weet je wat leuks plaats dan een reactie op dit bericht of stuur een mail naar info@secl.nl

 

 

DSC_7515Door Yara Kloosterboer:

Poasboake Lettele. Afgelopen zondag was het weer zover. Takken en boomstammen werden verzameld. Alles werd opgestapeld tot een grote bult. En daar was de basis voor een gezellig avondje ‘paasvuur in Lettele.’

Wij zijn niet de enige in de wijde omtrek die deze traditie op eerste paasdag eerden. Rondom Lettele werden overal kleine, maar ook grote paasvuren aangestoken. De frisse lucht maakte plaats voor de geur van rokende paasvuren. De geur van een eerste paasavond.

 Al jarenlang wordt deze traditie gehouden. Vroegâh werden er ook al paasvuren ontstoken. Het vuur en de rook zouden voor vruchtbaarheid zorgen. Om dit te vieren werd er tot in de vroege uurtjes om dit traditionele vuur gedanst. Nou, die traditie is niet verloren gegaan. Maar eerst terug naar het begin van DSC_7455de avond; klokslag acht uur werd de paaskaars uit de kerk gehaald. Daarmee konden de kinderen uit groep acht hun fakkels aansteken. En ook Tom Meijerink, afgelopen kermis verkozen tot Lettelenaar van het jaar, mocht zijn fakkel aansteken. Een stoet van jong en oud liep naar het paasvuur. De eer was aan onze Lettelenaar van het jaar; hij mocht de poasboake ontsteken. En de kinderen van groep acht mochten daarbij een handje helpen.

De grote bult stond al snel in vuur en vlam. Het paasvuur was aan. Heerlijk om jezelf bij op te warmen. Ook de alcoholische versnaperingen hielpen daarbij. De band The Age Gap zorgde voor livemuziek. Zoals velen het kennen; een tentje, bandje en biertje. Deze avond was daar ook een vuurtje. Allemaal mogelijk gemaakt door onze vrijwilligers die hard hebben gewerkt om het terrein paasvuur-klaar te maken. De SECL wil deze harde werkers dan ook hartelijk bedanken. En de bezoekers; ook jullie bedankt voor de fantastische avond! Op naar het volgende feestje!

Klik hier voor de foto’s