DSC_7515Door Yara Kloosterboer:

Poasboake Lettele. Afgelopen zondag was het weer zover. Takken en boomstammen werden verzameld. Alles werd opgestapeld tot een grote bult. En daar was de basis voor een gezellig avondje ‘paasvuur in Lettele.’

Wij zijn niet de enige in de wijde omtrek die deze traditie op eerste paasdag eerden. Rondom Lettele werden overal kleine, maar ook grote paasvuren aangestoken. De frisse lucht maakte plaats voor de geur van rokende paasvuren. De geur van een eerste paasavond.

 Al jarenlang wordt deze traditie gehouden. Vroegâh werden er ook al paasvuren ontstoken. Het vuur en de rook zouden voor vruchtbaarheid zorgen. Om dit te vieren werd er tot in de vroege uurtjes om dit traditionele vuur gedanst. Nou, die traditie is niet verloren gegaan. Maar eerst terug naar het begin van DSC_7455de avond; klokslag acht uur werd de paaskaars uit de kerk gehaald. Daarmee konden de kinderen uit groep acht hun fakkels aansteken. En ook Tom Meijerink, afgelopen kermis verkozen tot Lettelenaar van het jaar, mocht zijn fakkel aansteken. Een stoet van jong en oud liep naar het paasvuur. De eer was aan onze Lettelenaar van het jaar; hij mocht de poasboake ontsteken. En de kinderen van groep acht mochten daarbij een handje helpen.

De grote bult stond al snel in vuur en vlam. Het paasvuur was aan. Heerlijk om jezelf bij op te warmen. Ook de alcoholische versnaperingen hielpen daarbij. De band The Age Gap zorgde voor livemuziek. Zoals velen het kennen; een tentje, bandje en biertje. Deze avond was daar ook een vuurtje. Allemaal mogelijk gemaakt door onze vrijwilligers die hard hebben gewerkt om het terrein paasvuur-klaar te maken. De SECL wil deze harde werkers dan ook hartelijk bedanken. En de bezoekers; ook jullie bedankt voor de fantastische avond! Op naar het volgende feestje!

Klik hier voor de foto’s

Facebook_button